Uff jak gorąco…

wpis w: Internet, MML w mediach | 0

ufffLato w pełni, apetyt na słońce rośne, a niejednokrotnie także apetyt na „niezdrowe” jedzenie, a przy tym „oponka” ratunkowa. O tym, jak uniknąć pojawienia się dodatkowych kilogramów i optymalnie ułożyć wakacyjny jadłospis z dietetyk, specjalistą ds. żywienia Agnieszką Czuchrytą z Centrum Medycznego MML, rozmawiali Natalia Karcz-Kaczkowska i Andrzej Sitko.

 

Lato to pora roku, w trakcie której powinniśmy zmienić czy zostać przy dotychczasowym w sposobie odżywiania?

 

To zależy, jak dotychczas się odżywialiśmy. Jeżeli pamiętamy o śniadaniu, posiłki jemy o regularnych porach 3-4 razy dziennie, a przy każdym z nich pojawiało się dużo warzyw, to są dobre nawyki żywieniowe, które powinniśmy kontynuować. Niestety Polacy jedzą za dużo mięsa, zapominając o roślinach strączkowych, rybach i kaszach. Latem szczególnie korzystajmy z różnorodności warzyw, w każdej ilości i postaci. Zaplanujmy w naszym jadłospisie dwa dni w tygodniu bez mięsa a dwa dni z rybami najlepiej duszonymi lub pieczonymi. Doskonałym rozwiązaniem będą zupy, np. z samych warzyw, które uzupełnią wodę w naszym organizmie i będą lekkim, przyjemnym posiłkiem podczas gorących dni.

Zapraszamy się do zapoznania z całym artykułem na portalu informator-stolicy.pl

Przeczytaj cały artykuł