Karina Wardal-Runo
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności, o specjalizacji Dietetyka i Żywienie Człowieka oraz Psychodietetyki w Wyższej Szkole Nauk Społecznych w Lublinie.
W Centrum Medycznym MML przyjmuje Pacjentów w ramach Poradni Chorób Metabolicznych. Specjalizuje się w dietoterapii: nadwagi i otyłości, zaburzeń glikemii (cukrzyca typu I i II, insulinooporność), SIBO, IBS, AZS, chorób autoimmunologicznych (Hashimoto, Choroba Leśniowskiego-Crohna, łuszczyca, RZS, SM, toczeń rumieniowaty układowy), niedoczynności i nadczynność tarczycy, zaburzeń hormonalnych, a tym samym wsparcia płodności, zaburzeń miesiączkowania, PCOS, endometriozy. Zajmuję się również żywieniem onkologicznym oraz prawidłowym żywienie dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.
W swojej pracy realizuję nurt psychodietetyki, ponieważ zmianę w zakresie stylu życia upatruje w pracy na wielu aspektach życia: żywienia, aktywności fizycznej oraz psychiki, traktując je integralnie i nierozerwalnie.
– Certyfikowany Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyki.
– Dietetyk przyjazny chorym na celiakię.
– Dietetyk przyjazny insulinoopornym (SOIT- School of Insulinresistance Therapy).
– Certyfikowany Ekspert Programu ModuLife dotyczący żywienia osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna.
W zawodzie pracuje od 8 lat.